2016. február 24., szerda

Szimbólum Szerda

A KÖR szimbólum jelentése



Ezt a sorozatot az egyik legfontosabb alap szimbólummal folytatom. Bevallom, kicsit kifogott rajtam. Hosszan tanulmányoztam, sokat, és több helyről utána olvastam a jelenlegi témának. Annyira tág és sok rétege van ennek a jelképnek. Ősidők óta és szinte minden népnél és vallásban központi szerepet töltött be és tölt be a mai napig. Emiatt sem könnyű egy átfogó de nem terjengős, a lényeget megragadó, rövid és egyben tartalmas blogbejegyzést írni és persze alátámasztani a saját példáimmal. Hol és miként alkalmaztam, tudatosan vagy ösztönösen ezt a szimbólumot. No, de belevágtam...

A kör a kezdet és vég nélküli önmagába forduló vonal (kígyó). A pont kiterjedése, a végtelen, határtalanság szimbóluma, a kezdet, a kiteljesedés és a befejezés egysége.

 Örök és változatlan, A végtelen és ciklikus időt teszi mérhetővé ( naptár, idő kereke, rozetta, bolygók mozgása, a nap és a hold). A végtelen égbolt és a mágikus, transzcendentális világot, és az isteni teremtőerőt jelképezi.
Határtalan, de önmagán belül egy védő határt von. Ezt nevezik, ama mágikus körnek, amely védelmet nyújtott az ellenség, a szellemek a démonok behatolása ellen. Stabilitást adtak a test és a lélek közötti összetartó erőnek, (koszorúk, nomád és pogány népek szentélyei amulettek, karkötők, talizmánok, gyűrűk, láncok ), ott védtek ahol a test vagy a lélek sebezhető. A gyűrű a visszavonhatatlan és önkéntes elköteleződést is kifejezte a viselője részéről.

Tehát ezekből, láthatjuk rengeteg és mélyreható jelentéstartalma van ennek a szimbólumnak. Emellett a földi valóságon túl az égi, a mágikus tapasztalásokat, igazságokat fejezik ki... ami szóban és írásban lehetetlen, azt képben és jelképben lehetséges, lehet.

És mindezek, hogyan kapcsolódnak a munkáimhoz? 

A kezdetek, a korongozás és a így készíthető edények, tálak amelyeket régebben készítettem, hisz a korongon csak kör alapú edények készíthetők. Jelenleg, a kör alakú medáljaim a láncokon és a fülbevalókon, a motívumok, amelyek remélem több jelentéssel bírnak, mint egyszerű díszítő elemek. Ha a színeket és azok jelentését is hozzá vesszük... ezekkel kifejezhetjük, önmagunknak  vagy a a külvilág felé tudatos, vagy rejtett üzeneteinket, hangulatunkat, érzéseinket. Amellett, hogy jól érezzük magunkat viselésük során, és kiemeljék a szépségünket. :) 

Az aktuális kínálatból itt válogathatszhttps://www.facebook.com/borirkakeramia/photos_stream?tab=photos_albums














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése