2016. március 16., szerda

              Szimbólum Szerda


                                      

                              A   Madár   

                               
  Most ismét a dolgok közepébe vágok! :) Előző két részben a kör és a négyzet szimbólumával az ég és a föld jelképeiről volt szó. És ugye, nincsenek véletlenek. Egy, múlt vasárnapi üzenettel jött az ötlet , hogy mivel folytassam a sort... Akkor még nem tudatosult, hogy ez egy logikus lépés lesz, hiszen "a madarak az égi és földi világ közötti szárnyas közvetítők". Sőt, egyes teremtésmítoszokban az istennők madár alakban keltették ki a világtojást, más néven a kozmikus őstojást. (Itt, nem mennék bele, abba hogy tojás vagy a tyúk volt előbb!!! :) )

Szinte minden időben és térben és hitvilágban élő embereknél fontos szerepet játszott valamilyen formában a madár szimbóluma. "A testben lakozó lélek a szárnyak által száll, lebeg a világ felett." Az Indiai ősvallásban a szárnyaló madár az intelligencia szimbólumát, a Feltámadás, a Ciklikus Újjászületés,a Szerencse, a ." A gondolat a leggyorsabb madár " A legfontosabb jelentései, a Lélek, az Égi, a Béke, a Szerelem, az Öröklét, Levegő, a Nap, a Tűz, a Szellem, a Gondolat, Boldogság "kék madara".
A lényeget igyekszem bemutatni, hiszen erről a témáról rengeteg tanulmány, mítosz, mese, gyűjtemény foglalkozik. A madarak különböző fajtája szerint szintén lehet  árnyalni a jelentésüket.

A Galamb motívumot emelném ki ezek közül, mivel, az ékszereim medáljai ehhez hasonlítanak a legjobban. :)  A Galambok  a Lélek , a Szentlélek és az Istennők, a Szeretet, a Béke, a Feltámadás, a Gyengédség, a  Félénkség és a Fecsegés megtestesítői voltak.

Az antik teremtésmítoszokban és istenek körében is több  szerep jutott neki.
Már említettem a világtojás kiköltőjét, név szerint Eurünomé istennőről van szó. A görögöknél Aphrodité, a rómaiaknál Vénusz istennők szent madarai voltak, a szerelem és a bujálkodás jelképei, szerelmi ajándékai, ha levéllel a szájukban ábrázolták, akkor a szerelmes levelek postásai. Persze ez utóbbi feladatot máshol és máskor is felhasználták - napjainkban is - hiszen bennük van az ösztönös hazatérés (fészkükre) képessége.

A keleti ősvallásokban, Indiában és Kínában is fontos szerepet játszottak. A hosszú élet és, a hitvesi hűség megtestesítői illetve a termékenység  jelképei voltak. Párban éltek és együtt gondozták utódaikat, ha az egyik elpusztult követte őt hamarosan a párja is.

Az  ó - és az újszövetségben ismételten fontos szerepük volt. Míg az előbbiben az emberi lélek, az utóbbiban az isteni lélek szimbóluma volt.

Noé galambjai az olajággal a csőrükben tértek vissza, a ke az újra visszaállt harmónia és megbékélést szimbolizálják.
Az újszövetségben a Szentlélek, mindig fehér galamb formájában jelenik meg a "isteni beavatkozásoknál". Teremtéskor, az isten lelke madárként lebegett a víz felett, Jézus feje felett szintén amikor megkeresztelte  Szent János a Jordán folyóban ( azóta is az újonnan megkeresztelteket is jelképezi ), illetve az Angyali üdvözletkor is, többek között.
A Szentlélek 7 adományát is 7 galambbal szokás megjeleníteni: bölcsesség, értelem, jó tanács, erő, tudás, jámborság.

Síremlékeken a madár/galamb a lélek madara amely segíti a halottak lelkét eljutni a Paradicsomba, a Mennyekbe, ahol aztán a madarak az élet fáján üldögélek és az élet kútjának vizéből isznak az írás szerint.

Az alkímia képi világában  a fehér galambot, mint a "bölcsek kövévé váló príma matéria" az ősanyag fehérré válásának a szimbóluma.

A magyar kapuk felett  épített galambdúc, a portát védő szellemek , az ősök lelkeinek a lakhelyéül szolgált.

És végül de nem utolsó sorban a "Boldogság kék madarát" is meg kell említenem, mint Maurice Maeterlik gróf  szimbolikus regényének "főszereplőjét". 

A műből idézek
"A Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást , ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája a emberi szív."

Mi a boldogság? Sokan sokféleképp fogalmazták meg... nem állapot, hanem egy-egy pillanat... ami jön... Harcolni kell érte? Küzdeni? Külvilággal vagy Önmagunkkal? Ezt a " mesét" mindenkinek saját magának kell megélnie és megtalálni a választ rá. :)

Nagyon szeretem ezt a motívumot. Eleinte csak függődíszeket készítettem, a tulipánmadaraimból - lányom rózsamadárnak nevezte el - a virág és a madár "keresztezése" újabb érdekes minta és jelentéstartalmat ad a egésznek.
 Később egy kedves vásárlóm - 3-5 éve talán - mondta, ő szalag nélkül kéri, mert medálnak használja és a láncára teszi. Egy stewardes volt, az említett hölgy. Azóta lánc medálként is funkciónál, és szeretik a vásárló hölgyek. 

Mindegyik az alap forma ellenére más és más mintázatú, mind a 2 oldalán, így olyan mintha 2 láncot kapott volna 1 áráért. .)

És íme a madaras láncok : 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.854894164566532.1073741832.853299038059378&type=3
 és 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.854279364628012.1073741829.853299038059378&type=3







Felhasznált Irodalom:

Jelképtár
Szimbólum-Lexikon
Wikipédia
Kagylókürt : http://www.kagylokurt.hu/11936/kulturtortenet/fonix-turul-garuda-madar-szimbolumok-szimbolikus-madarak.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése